Arreessa & Breastfeeding

Salam,
Susah betul skrg nak update cite.yelah sejak ada arreessa ni, nak makan pun tak sempat.ni kan pulak nk update cite sume.Alhamdulillah arreessa tgh nyenyak tido skrg.blh la cite skt psl pengalaman breastfeed arreessa.
Sebelum bersalin, ainul rasa breastfeed ni senang je.” Ala bukan susah pun..sumbat je nipple ke mulut baby”.. bila dah merasa sendiri baru tau langit tu tinggi ke rendah.susah & perlukan keazaman yang tinggi.
Lepas je selamat lahirkan arreessa, ainul terus dibawa ke ICU.ke ICU????? Nape??? Don’t worry bukan ada apa2 pun cuma bilik ainul still ada org.diaorg ada masalah tentang payment.so lambat la skt nk kuarkan.so pihak hospital letak ainul dkt ICU dl.sbb ICU tu plg dkt dgn OT. Dalam kol 4 ptg baru blh masuk bilik sendiri.lega sgt.time tu tak tgk lg arreessa. Tgk gambar je from hp hubby.perasaan nk peluk cium dia bergelora uollsss…
Sampai je bilik sendiri terus minta hubby bgtau nurse suruh bawa arreessa.Kat private ni diaorg letak baby kt nursery.Kita ni diaorg suruh rehat je.petang tu nurse bawa arreessa masuk.macam2 perasaan time tu.gumbira, excited, takot sume la ado.takot sbb arreessa kecik sgt.yelah besar botol mineral yg besar tu je.nak pegang pun kekok. Time tu la nurse ajar mcmmana nk breastfeed.1st time menayangkan asset terpenting kepada org lain selain hubby.hihihihiii…baru la tau susah gak nk start bf ni.susu time tu takde lagi.nurse suruh je bg nipple kt mulut arreessa.bg dia stimulate dl.br susu kuar.masalah lain lak “inverted nipple” @ putting buta. Terkial-kial arreessa nk hisap.mencari-cari mulut dia nipple mama.tak jumpa apa lagi meraung la.sedih sgt time tu.nurse minta ainul tarik2 nipple tu. Hari 1st tu terpaksa la pasrah dgn bagi arreessa FM..
Hari kedua, pagi-pagi lagi nurse dating bawa arreessa. Cuba lagi utk bf.lagi sekali fail.time tu air mata dh bertakung dah.Cuma tahan je sbb segan nk nangis dpn nurse.hari ke2 ainul pasrah dgn FM….
Hari ke3, Paed Dr Roliza dtg check arreessa & Dr Zamri check ainul la kan. Alhamdulillah dah blh balik on that day. Paed pun ckp susu ainul dh ada Cuma tak kuar.mcm tersumbat.breast pun dah rasa mcm padat…hari ini arreessa pulang ke rumah J
Petang tu, MIL suruh ainul letakkan kobis kt nipple.nak bg susu banyak katanya.ainul pun ikut je la.malam tu breast rasa sakit sgt.keras mcm batu.sekali lagi pasrah & kalah dgn FM.tp kali ni ainul minta mak bg susu guna sudu bkn bottle.sian sgt kt arreessa.time tu mmg ainul nangis.sedih sgt2 bila arreessa menagis kelaparan.rasa nk cabut je nipple bg susu kuar.nasib baik hubby bg semangat..
Hari ke4… nurse dr DEMC dtg ke umah.check condition arreessa & ainul.luka czr makin baik.takde nanah sume.arreessa pun sihat.Cuma ada jaundice skt.tak teruk katanya. Nurse pun check breast ainul.bila dia pegang je sakit sgt.keras sgt la time tu.susu dh banyak tp tak kuar…nurse gunakan tangan & perah susu ainu.sakit tuhan je la yg tahu..nk menjerit je rasanya.amazing time tu bila nurse tu perah guna tgn byk yg kuar tp sengsara la. So nurse pesan perah je guna tgn. Lps nurse balik, ainul try la perah guna tgn.taknak la pulak kuar.maybe ainul tak buat betul2 sbb bila sakit ainul stop tak pun perah pelan-pelan.mana la susu nak kuar..hari tu dapat la arreessa minum susu awal ibu wlpun sikit.terpaksa la jgk campur dgn FM..ainul pasrah L…malam tu, menangis kt hubby.sedih takdpt bf arreessa & sakit sbb breast dh bengkak giler.my hubby pun try la urut my breast ( hihihihi..maaf la kalo ni mengganggu koncentrasi anda..) bila my hubby picit je susu kuar.hahahaha.. berkat tangan suami J . malam tu kitaorg pun pulun la perah guna tgn hubby.dapt la skt.cukup la utk arreessa malam tu .Syukur J
Hari ke-5… MIL bawa tukang urut hari ni.minta dia urut kt area breast bg laluan susu lancar. Time urut tu sakit tp tahan je la.demi anak mama sayang. Dapat la susu badan skt.huhuhu…malam hari tu, masa sume org dh nyenyak tido, arreessa terjaga.merengek nk susu.ainul cuba jgk bagi breast pada dia.Alhamdulillah arreessa hisap dgn bagus sekali.bila dah siap Nampak air susu mengalir di tepi pipi arreessa.Ya ALLAH susu dah kuar…malam tu arreessa tido nyeyak kekenyangan susu ibu…
Bermula dari hari tu ainul terus bf arreessa…direct bf okey…NO FM, NO BOTTLE….. direct from my nipple to arreessa’s mouth J
Hari ini genap 30hari berpantang & arreessa 1 bulan. Susu badan makin banyak.arreessa pun makin membesar & tembam khasiat dr susu ibu. Arreessa mmg kecik tp kuat meyusu.setiap 2 jam selama 20minit.lama tau dia nyotnyot..walaupun penat especially malam-malam kena bgn bf arreessa tp ainul rasa puas.
Kepada kawan-kawan bakal ibu, jgn give up okey…memang mencabar utk bf baby ni.sokongan husband, parents , parents in law & family sume amat la penting…
**dedicated to my husband Muhammad Faiz, thank you for ur love, support &everything..i love u J  *

5 Replies to “Arreessa & Breastfeeding”

  1. hanie pun lambat susukn adrianna.3jam lepas labour baru jumpa dia.memula panik sebab tak de susu keluar, then nurse datang picitkan.terus si kecik ni nyonyot sampai puas 🙂

    jom support BF ramai2..nanti baby membesar dengan sihat dan tembam hihi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge