Berjaya dalam breastfeeding.

Assalamualaikum & salam sejahtera,
Berjaya ke kau Ainul?? belum cukup 2tahun pun.
Whateverrr la korang nak cakap apa.Tetapi saya bangga..BANGGA sebab sehingga kini masih menyusukan Arreessa Zulaikha. Apa orang nak cakap, kutuk saya tak kisah. Mungkin bagi anda ianya mudah tetapi tidak bagi saya.Penuh dugaan, cabaran sepanjang 1tahun 8tahun hanya ALLAH sahaja yang tahu.
Sedikit tips buat kawan-kawan di luar sana . semoga kalian juga berjaya.Malah lebih berjaya dari saya.
(1) Tambah masa dan kekerapan 
pastikan pump atau direct feeding 3jam sekali. Ingat konsep supply on demand. JANGAN MALAS.busy macammana pun cuba la cari masa sikit untuk pump. Kalau dekat rumah nak df je pun takpa.Kat office sila pump ok. Kat opis Ainul majority lelaki.Mula-mula segan sebab kejap-kejap bawa bag ke stor nak pump.Siap kena perli ” ko nak balik ke Ainul” motip la sangat nak balik pukul 10 pagi kan 🙁
Ignore je mereka.Mula-mula malu sangat.Sorok-sorok.Lama-lama bila diaorang tanya je Ainul terus cakap” nak pump susu la ” terdiam ko. macam-macam la kejadian.Ada yang buka cooler bag ainul ” eh ko lupa nak basuh susu anak ko ke? ” lerrrr itu susu Ainul baru pump 🙂


(2) Minum air yang mencukupi 

Sila minum air 4L sehari.. Bukan 4L tu sekali gus. amalkan 1L pagi, 1L tengah hari, 1L petang & 1L malam.So kira berapa liter yang dah diminum? 
lagi bagus kalau korang catat berapa liter yang sudah diminum.Ainul kadang-kadang malas jugak nak catat.Bukan kadang-kadang or jarang-jarang tetapi selalu 🙂

(3) Pemakanan seimbang 

Makan la makanan yang seimbang & berkhasiat. Ainul semua benda telan.

(4) Pemakanan yang menggalakkan pengeluaran

Sebenarnya apa sahaja makanan adalah milk booster. Setiap orang mungkin lain-lain milk booster. Kena try n error. Selalunya Ainul dulu makan jantung pisang, lobak putih.Kobis & timun pantang sebab sejuk serta boleh kurangkan susu.Tetapi ini Ainul la ye. Anda boleh cuba makan dulu. Boleh la refer entry ini.

(5) Mengambil hormon/suppliment untuk menambah susu 

Ini bukan la wajib.sunat or harus kot.hehehehee
ikut pada keperluan masing-masing.Mungkin tak perlu dan mungkin amat memerlukan. Dulu Ainul ambil pun sebab production susu down teruk sangat.Alhamdulillah lepas ambil production makin meningkat.Cuma jangan skip amalan di atas ye.
Supplement yang dimaksudkan adalah ini
Set B breastfeeding shaklee
Antara testimonial kawan ainul yang mengambil set ini

Set B breastfeeding shaklee
Ainul Fadzilah Mustafa
Shaklee Independent Distributor [ID No 866453]
013-3612717| 03-55230699|ainulfadzilah@gmail.com 

One Reply to “Berjaya dalam breastfeeding.”

  1. Sadly, Aishah tak jumpa lagi milk booster untuk Aishah (selain Shaklee). Dah try longan kering, kurma merah dan lobak putih, semua tak berhasil. Nak kena cari lagi lah macam ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge