Geng Mengaji

uolss layan tak cite geng mengaji.. Ainul selalu layan time nak sahur.sambil-sambil makan layan cite ni.best & kelako.teringat zaman-zaman mengaji dulu..

Ainul dulu mengaji dengan ayah ainul.Ayah garang giler..fuhhh takut!! ketaq lutut time tiba masa nak mengaji.berpeluh-peluh tok sah cakap la.

kami adik-beradik WAJIB khatam Al-Quran sebelum Form 1.So paling lewat kena khatam adalah masa darjah 6.Hahaha ainul la yang paling lambat sekali tu..huhuhuu…Adik-adik ainul ada yang khatam masa darjah 2, 3..ainul je yang malas + lembap so khatam la masa darjah 6.

ingat lagi punya la WAJIB khatam masa darjah 6, so selepas solat fardu kena mengaji..nak abiskan cepat.

Ayah sangat la tegas bab2 mengaji & solat.. Kalau salah bacaan harus kena jerkah..abis sume nangis.sambil baca sambil nanges..hihihii lawak bila ingat balik..

Walaupun ayah tegas, tapi semuanya untuk kebaikan kami adik-beradik kan..Yelah kalau dah form 1 tu kang dah akil baligh Al-Quran pun tak khatam lagi.macammana?? dosa dah kena tanggung sendiri.

Sekarang bila dah ada anak baru la ainul tau..Dalam hati memamg dah set nak ajar Arreessa mengaji seawal yang mungkin.InsyaALLAH ainul nak ajar dia sendiri..hehehehe ..mama arreessa pulak yang garang “)

Alhamdulillah dah start train Arreessa sejak dalam perut sampai la sekarang. Bermula dengan huruf hijjayiah..Kita buat yang paling terbaik yang termampu kan…

Korang khatam Al-Quran masa umur berapa???

2 Replies to “Geng Mengaji”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge