Husband resign buat PHD Demi Nak tolong Isteri Buat Business

“sayang bulan ni saya nak jual 10 tin esp tau “

teringat kata kata saya 4 tahun lepas. pertama kali saya serius nak buat business

dulu nak jual 1 tin esp pun ya ALLAH susahnya. kenapa? sebab tak percaya pada diri je sebenarnya.

Bila saya cakap macam tu pada husband terus rasa TERCABAR dengan janji sendiri.

ishh! aku kena buktikan pada dia aku berjaya jual 10 tin esp bulan ni.

masa tu dia tengok jeling jeling je. restu je. semua Ainul buat sendiri. Takpa jangan mengeluh. kita kena tunjuk bukti okay!! cakap banyak buat buang air liur. biar kejayaan bukti segala kebenaran yang kita betul betul nak buat business.serius nak buat

ni cakap nak serius buat business. nak tolong suami. nak tambah pendapatan tapi sibuk makan chipsmore depan tv. layan drama tv3 pukul 7 sambung pukul 8 sampai 12tgh malam.

setiap tengah bulan orang lain happy dapat income ribu riban dari hasil business..kita happy tengok orang dapat je.

berbalik kepada cabaran saya tadi…

bulan tu saya memang tekad nak jual 10 tin esp. ala sikit je pun kan bagi uolss.

Alhamdulillah saya berjaya jual 11 tin ESP bulan tu…

4 tahun perjalanan kami dalam business ni.. 2tahun kami buat part time dan 2 tahun kami bersama sama bekerja usahakan business ini.

paling saya kagum dan terharu bila dia “resign” sekejap buat PHD untuk focus buat business ni.

suatu hari nanti kita buat PHD sama sama ye sayang. masa tu bebas masa dan kewangan.. guna duit sendiri jek. buat pHD sebab suka suka bukan sebab terdesak nak cari keje..

Macammana nak dapat restu suami untuk dia sama sama buat business dengan kita ?


1. Dia business partner kita

Apa jua keputusan dalam business sila berbincang dengan dia dulu. apa sahaja. walaupun dia macam tak ambil tahu tapi kita kena beritahu. baru la dia rasa ada kepentingan dalam business. tekanan kan ini business kita bersama sama. bukan ini business i bukan U punya.

lelaki punya idea , pandangan lebih kepada logic .kita perempuan lebih kepada emosi. Bila penuh emosi mula la buat benda pelik pelik.


2. Power of women

Kalau dulu kita berjaya ngorat dan buat dia kawen dengan kita maka kita juga ada power untuk ngorat dia sampai sama sama buat business dengan kita. TRUST YOUR POWER LADIES !!

3. Jangan sia siakan kepercayaan

Once dia dah bagi restu, bagi keizinan kita buat business.maka buat sehabis baik.
tunjukkan bukti. nak buat business tapi dia nampak kita pun relax, goyang kaki. kata nak extra income setiap bulan..ni dah 2-3 tahun income RM0 je setiap bulan.

sebagi isteri, kita tahu dimana HOT BUTTON suami kita. Jadi carilah ia.

Percayalah once husband dah suka, decide nak sama sama buat business dengan kita…

tengok la gambar di bawah ini.. inilah HASILNYA.

Bila engineer & PHD student buat business..inilah jadinya…

2 Replies to “Husband resign buat PHD Demi Nak tolong Isteri Buat Business”

  1. "buat pHD sebab suka suka bukan sebab terdesak nak cari keje." – YUpe betul tu… macam saya lah, i ma a housewife, but i pursue my phd.. why? bukan sebab nak cari kerja / faktor kewangan, saya cinta saya pada ilmu & bidang akademik. hehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge