Tips Elak Anak Makan Gula Gula Yang Berkesan

Kanak-kanak dan gula gula sememangnya tidak boleh dipisahkan. Bukan sahaja kanak kanak malah kita orang dewasa juga suka akan makan benda manis. Tetapi kalau dari kanak kanak tidak dikawal makanan manis ni takut takut kesannya akan berlanjutan sehingga dewasa.

Terbaru ainul ada baca di suratkhabar yang di Malaysia sendiri sudah ramai kanak kanak yang mengidap diabetes. Scary kan.. Selalu dengar orang dewasa je tetapi sekarang kanak kanak pun terdedah dengan penyakit bahaya ni.

Arreessa pun sama. Suka sangat makan gula gula. Makan gula gula macam makan nasi. Nasi pulak liat nak makan bila dah syiok makan sweets.

Jadi Ainul cuba belajar, be creative fikir apa nak buat untuk tarik perhatian dia dari makan gula gula terlampau banyak

1. Masak Kegemaran

Setiap hari Ainul mesti tanya Arreessa nak makan apa. Alhamdulillah dia suka makan nasi tapi kena lauk ikut taste dia. Nak ayam masak sambal, ikan siakap goreng.. Jadi setiap hari Ainul akan follow taste dia. Ada masa dia nak makan french fries pun layan kan je. Kecuali sweets & junkfood.


2. Ibu Bapa

Sebagai ibu bapa kita contoh terdekat pada anak anak. Jadi nak anak makan sayur kita kena la makan sayur. Ainul dan suami memang tak makan sangat junkfood, gula gula. dan kami memang elakkan beli atau benda ni ada dalam rumah. Kalau ada orang bagi cepat cepat kami buang. Maaf la dah membazirkan. Benda tak elok takpe buang..hehe

3. Elak

Bila ke kedai sila elak anak anak melalui ke tempat gula gula tu. Cuba tarik perhatian dia kepada benda lain. Sanggup beli mainan dari beli gula gula.

Mula mula memang akan mengamuk bila nampak. Jadi kita kena sabar banyak. Lama kelamaan Arreessa tak heran lalu bahagian gula-gula.

4. Explain

Kita kena explain betul betul pada anak kita. Kenapa tak boleh makan gula gula selalu. Jangan marah bila mereka tak faham. Itu memang naluri anak anak. Kita pun pernah jadi kanak kanak kan.. Permulaan mungkin boleh kurang kan. Kita mulakan sikit demi sedikit.Kalau secara mendadak terkejut pulak mereka.

5. Supplemet

Ainul bagi anak ainul Vitamin C Chewable, Omega Guard dan Vitalea Chew. Dari bagi anak gula gula ada bahan pewarna, pengawet , Ainul lebih suka bagi vitamin. Ainul yakin sebab vitamin ini 100% dari bahan semulajadi. Vitamin C dari oren, Omega dari fish oil dan vitalea dari anggur. At least dapat membantu menambah nutrisi pada mereka.

Ramai jugak cakap apa la bagi anak vitamin. Semua mak sayang anak dia kan. Semua mak pasti akan cari yang terbaik. Ainul pun buat research dulu. Shaklee ni vitamin dia saintis yang buat. Ada hadiah nobel lagi. Doctor Pakar pun terlibat dalam penyelidikan buat vitamin. Jadi tak perlu was was.

Bagi anak makan jajan, sweets, air gas tak takut , tak rasa bersalah pulak kan..

Vitalea ni dah 100 tahun kat dunia.malah multivitamin di dunia. Kalau tak bagus dah lama orang tak makan kan..

Shaklee dah tubuhkan Innovation Center sendiri dan tengok la pakar pakar yang terlibat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge