Tips Pekatkan Susu Bagi Baby Cepat Kenyang

” Asyik nanges je.. dah menyusu pun macam tak puas “Adakah sebab susu kita cair, atau susu kita tak cukup zat nutrisi?

 

Dalam breast kita ni ada 2 jenis susu tau…satu foremilk dan satu lagi hindmilk…

 

Foremilk ni susu awal-awal yang dekat dengan bahagian aerola kita…bila first anak hisap susu ni…dia akan dapat yang FOREMILK dulu…susu awal ni memanglah cair sikit…

 

So bagi yang baby ni perut diorang ni kecil lagi tau…kalau dia hisap yang foremilk banyak sangat mestilah dah penuh kan perut dia yang kecil ni…

So memanglah tak kenyang…macam kita gak…kalo lapar sangat minum air kosong ja…tahan tak lapar tu? kejap jer kan kenyang pastu mari balik lapar kan…

Macammana nak bagi baby hisap susu kenyang ?

1: Kerapkan kosong Breast kita…jangan biarkan foremilk penuh sangat dalam breast…Bila foremilk sikit jer…so anak kita akan dapatlah hisap HINDMILK tu…betul tak??

2: Susukan biar lama….pastikan kita menyusu sampai breast kosong barulah kita tukar ke breast satu lagi kalau anak tak kenyang lagi..

3: Kalau jenis anak yang hisap sekejap tu…kalau rasa masih ada lagi susu…pump ataupun buat marmet…sampai breast kita betul- betul kosong…

4: Banyakkan makan makanan yang kaya dengan PROTEIN

sumber 

Foremilk & Hindmilk dua dua nya penting tau. Jangan p buang foremilk tu pulak.

Kenapa Ibu menyusu Perlu makan Protein?

Komposisi vitamin utama dalam susu ibu ialah protein. Protein adalah makanan sel. Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel hanya perlukan protein iaitu khasiat dari makanan yang diambil.

Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan. Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protein.

Selain itu protein dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.

Protein sangat sensitif. Ianya wujud pada suhu badan kita dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi. So apabila kita memasak sumber protein seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protein yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri.

So bila kata Protein ni bagus untuk ibu menyusu kita pun pakat makan ayam, daging banyak banyak.. erhhhh !! Tanpa sedar kita bukan makan protein banyak tapi LEMAK dan KOLESTEROL .

Nak tak ambil protein yang BEBAS KOLESTEROL?

Ainul dah amalkan ini sejak 2011. Dari zaman menyusukan Arreessa.. sambung ke Maryam dan sekarang Dahlia

Dulu Ainul tak suka esp ni.sebab tak sedap.hahaha

Bila selalu p kelas, nutritionist cite pentingnya protein ni terus insap.. Nak minum esp pun kena ada ilmu. penting sangat tau protein untuk kita. Bukan untuk cun je tau.

Baru tau esp boleh blend dengan buah, sayur apa apa yang kita suka.

Bila sampai esp yang baru ni..minum plain sejuk pun sedap bangat..

ESP pun bantu kalau kita ada morning sickness tau. Ainul memang ambil esp ni masa alah pregnantkan Dahlia.

Makan esp masa pregnant boleh buat kulit anak eczema? Cuba tengok kulit Dahlia..comel je.

Esp ni best sebab bantu bagi tenaga, kulit cantik, nak kurus, nyahkan parut jerawat dulu dulu , milk booster saya..

Rugi la sapa tak pernah ambil esp ni. esp ni bukan air soya ye..tapi protein soya.. Terbaik lagi ianya soya non gmo. Bukan kacang soya biasa biasa jual tepi jalan.

Ainul yakin bila badan kita cukup nutrisi, badan kita sendiri akan hasilkan susu yang banyak.  Vitamin bukan sekadar nak banyakkan susu je tau. Susu banyak tapi kita mak mak ni pucat, lemah, tak bermaya tak bestla kan. Kenapa tak memilih banyakkan susu, badan kita pun makin sihat.

Kepada kawan kawan yang bercadang nak menyusu anak, tengah stress pasal susu drop ke apa boleh la cuba vitamin ni.

Laburkan la sedikit untuk kesihatan kita. Harga 1 tin pun tak sampai RM200 pun.  Kepada yang nak cuba tu boleh terus beli kat sini tak perlu nak melalui mana mana pengedar Shaklee .Klik SINI  je. Korang berurusan terus dengan Shaklee.

kalau korang nak whatsapp Ainul tanya apa apa or nak Ainul consult mana yang terbaik boleh contact 013-3612717.

Seronok bila dapat bantu orang lain menyusukan anak anak mereka sehingga 2 tahun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge