Naikkan Air Ketuban dari 6 ke 12 dalam masa 1 minggu.Pengalaman Sendiri Tau

Naikkan Air Ketuban dari 6 ke 12 dalam masa 1 minggu.Pengalaman Sendiri Tau. Ini pengalaman masa Ainul mengandungkan Maryam. Yang pelik takde leaking pun. Masa check up doktor pakar cakap air ketuban sikit. bacaan air ketuban masa tu 6 tau. Adoii !

Naikkan Air Ketuban dari 6 ke 12 dalam masa 1 minggu.Pengalaman Sendiri Tau

Bahaya Air Ketuban Sikit

Air ketuban, atau istilah sainsnya bendalir amnion (amniotic fluid) adalah diibaratkan seperti kusyen yang melindungi bayi.

Air ketuban turut membantu memberi keselesaan dalam menstabilkan suhu dan memberi ruang kepada pertumbuhan, pergerakan serta perkembangan bayi.

 

Tanda Yang Boleh Menunjukkan Air Ketuban Kurang

 

  1. pergerakan bayi berkurangan
  2. seluar dalam basah
  3. perut nampak lebih kecil daripada biasa
  4. sakit bawah perut apabila berjalan
  5. perkembangan janin tidak sempurna
  6. selalu penat
  7. uri lekang
  8. masalah kesihatan

Akibat yang boleh berlaku jika air ketuban kering adalah :

  1. Bayi terlilit tali pusat
  2. Bayi mudah terkena infeksi
  3. Bayi lahir lebih awal (pramatang) dan membiru
  4. Dinding rahim terkoyak dan mengalami iritasi
  5. Terjadinya kontraksi sebelum masa bersalin sebenar tiba
  6. Kontraksi janin terhadap ibu tidak ada dan proses bersalin menjadi lebih lama
  7. Ibu akan mengalami kesakitan di bahagian bawah perut dengan jangka waktu yang lama
  8. Bayi akan mejadi lemah dan berhenti bergerak karena suhu di dalam kandungan tidak stabil
  9. Bayi dapat meninggal di dalam kandungan kerana kekurangan oksigen dan nutrisi
  10. Organ tubuh bayi belum sempurna sepenuhnya tetapi terpaksa dilahirkan awal maka ayi akan menderita cacat ketika dilahirkan

 

Apa yang Ainul Buat Naikkan Air Ketuban dari 6 ke 12 dalam masa 1 minggu.

 

Kita selalu dengar tips orang bila ada masalah air ketuban sikit ni adalah REHAT. ye betul banyakkan berehat. mungkin kita terlalu lasak, aktif kan. Jadi ambil peluang ini untuk bed rest

Ainul makan apa? Ainul amalkan minum air kelapa dan air tembakai. minum je setiap hari. tapi yang fresh ye. bukan kordial, banyak gula. kang tak pasal GDM pulak. adoi

dan juga Ainul ambil supplement ESP dan Vitamin C . Alhamdulillah bila badan cukup nutrisi, badan akan hasilkan air ketuban yang cukup untuk anak kita.

Mulanya ingat Ainul ambil dan kebetulan sesuai untuk Ainul. Tak lama selepas bersalin, sepupu husband contact tanya apa yang Ainul ambil untuk masalah air ketuban ni. Dia pun beli untuk kawan dia. Alhamdulillah sama juga berjaya naik air ketuban kawan dia tu

 

Naikkan Air Ketuban dari 6 ke 12 dalam masa 1 minggu.Pengalaman Sendiri Tau

 

 

Vitamin C merangsang pembentukan kolagen yang merupakan fiber dalam sarung ketuban. la membantu sarung ketuban menjadi kental & kuat.

ESP pula terdiri daripada protein yang menjadi makanan utama sel dalam tubuh badan, termasuk sel dalam sarung ketuban. Apabila badan mendapat protein yang secukupnya dari pengambilan ESP, maka sel kantung ketuban akan menjadi sihat & sekali gus membantu menguatkan sarung ketuban.

nak beli ESP & Vitamin ni boleh klik sini > beli esp vit c

 

5 tahun dah Ariana Maryam 

 

ini lah baby dalam perut tu. berjaya bersalin normal dan membesr dengan sihat.

 

Siapa yang sedang hamil dan ada masalah air ketuban ini, boleh la cuba ikhtiar untuk naikkan air ketuban semula. Semoga perkongsian ini mendapat manfaat bersama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge