SunScreen/SunBlock Terbaik Elak Dari Jeragat Makin Teruk

Punca jeragat ni, BILA KO MALAS PAKAI SUNBLOCK! muka terdedah pada sinar UVA dan UVB. Dari mana sinar sinar ni? dari matahari direct, dari cahaya komputer, malah cahaya smart phone korang, bayangkan berapa lama muka terdedah pada cahaya-cahaya ni?

THAT WHY! duduk rumah pun WAJIB pakai sunblock tau! jangan cakap kat rumah, duduk rumah tak perlu pakai apa-apa pelindung sebab tak kena cahaya mahatari.

SILA UBAH!

Kita mungkin fikir kesan sinaran uv ni hanya akan berlaku bila kita keluar rumah, atau berjemur di tengah panas. Tidak sama sekali! Walaupun kita berada dalam rumah pun masih belum dapat melindungi 100% dari kesan sinaran UV tambahan pula sinaran UVA yang dapat menembusi cermin tingkap dan terus ke lapisan dermis kulit.

■ Sinar UVA (A= ageing) UVA menembusi jauh ke dalam kulit sehingga ke lapisan dermis. la boleh mengakibatkan masalah kulit seperti penuaan, kedut-kedut, kulit kendur, dan kanser kulit.

■ Sinar UVB (B= burning) UVB pula cuma menyerang lapisan kulit luar sahaja. Sebab itu ianya selalu dikaitkan dengan sunburn, pigmentasi, iritasi kulit, melanoma, dan boleh juga menyumbang kepada faktor kanser kulit.

 

 

BAGAIMANA JERAGAT TERHASIL?

Sinar uv merosakkan DNA sel kulit juga menggalakkan penghasilan jeragat. Sinar UV yg berterusan akan menggalakkan penghasilan lebih banyak melanin melalui proses melanogenesis.

Melanin adalah pigmen gelap yang terhasil didalam kulit oleh sel melanocytes . Kawasan yg terdedah lebih banyak kepada sinar UV akan menghasilkn lebih banyak pigmen melanin berbanding kawasan yg tidak terdedah. Jeragat akan wujud terutama nya pada kawasan yang terdedah dengan uv seperti muka dan lengan.

 

Kulit kita (epidermis) ada 5 lapisan. Paling atas stratumn corneum dan paling bawah-stratumn basal. Sel-sel kulit akan perlahan-lahan berganti baru setiap 28 hari sekali dengan gerakan daripada bawah ke luar. Jika jeragat berada di dalam kulit. Ia akan perlahan-lahan bergerak keluar dan nampak semakin terang apabila berada di lapisan paling luar.

 

 

Apa beza sunblock dan sunscreen?

 

1. Jenis Perlindungan

Sunblock mengurangkan kerosakan UVB iaitu lapisan luar kulit yang menyebabkan pigmen dan kekeringan kulit.

Sunscreen pula menghadang UVA yang sebabkan kerosakan kulit dalam yang menyebabkan kedutan.

 

2. Bahan Pelindung

Perlindungan sunblock ialah melalui SPF.

Sunscreen pula menggunakan bahan penghadang matahari seperti titanium dioxide atau zinc oxide yang berfungsi macam payung.

Gunakan produk perlindungan matahari yang mengandungi kedua-dua sunblock dan suncreen untuk kesan optima perlindungan matahari.

Pilih bahan yang selamat

 

3. Kekuatan SPF

Lebih tinggi SPF tak semestinya lebih bagus malah lebih berisiko iritasi kerana kekuatan bahan di dalamnya.

Menurut Skin Cancer Foundation:

  • SPF 15 menghadang 93% sinaran UVB
  • SPF 30 menghadang 97% sinaran UVB
  • SPF 50 menghadang 98% sinaran UVB
  • SPF 130 menambah kurang 1% UVB berbanding SPF 50.

Setengah orang kata SPF 30 sahaja sudah memadai.

Tapi ikut hasil kajian saintis, dengan cuaca panas ekstreme negara kita, terbaik adalah menggunakan SPF 50.

 

SunScreen/SunBlock Terbaik Elak Dari Jeragat Makin Teruk

 

7 Kandungan Utama 

1. Vitamin E – Bertindak sebagai barisan depan pertahanan kulit semulajadi. Ia meningkatkan keserian dan ketegangan kulit.

2.Vitamin C – berfungsi dengan 2 cara untuk menguatkan kulit. iaitu
-membantu sistem pertahanan kulit semulajadi daripada kemusnahan kolagen akibat sinaran UV.
-Kajian juga mendapati , menyapu vitamin C dapat meningkatkan kebolehan kulit untuk menghasilkan kolagen dan elastin baru.

3. Vitamin A – meningkatkan kebolehan kulit untuk memerangkap kelembapan dan membantu mengurangkan tanda kerosakan kulit akibat sinar UV.

4. Panthenol (pro-vitamin B5)  berfungsi untuk meningkatkan kebolehan kulit untuk membaiki tona kulit .

5. Grape Seed Extract– antioksida yang kuat yang menghalang enzim yang menyebabkan kemusnahan kolagen. Membantu kulit, mendapatkan kulit yang sihat dan tegang.

6. Superoxide Dismutase (SOD) – Meneutralkan radikal bebas yang boleh membuat kulit jadi tua lebih cepat.

7. Beta Glucan – Menenangkan kulit secara semulajadi dan dengan lembut mengurangkan keradangan kulit dari persekitaran. Vital Repair+® Complex memutuskan rantaian radikal bebas , jadi ia dapat menghalang proses penuaan kulit.

 

5 Kelebihan Age Defense Moisturizer SPF50 ialah

  1. Merupakan Sunscreen fizikal yang bertindak dengan selamat dan tidak meninggalkan kesan putih pada wajah.
  2. Mempunyai SPF 50 dan Broad Spektrum yang melindungi kulit dari sinar UVA dan UVB .
  3. Tidak mempunyai oxybenzone dan bahan kimia yang merosakkan kulit.
  4. Mengandungi Vital Repair+® Complex yang menghalang kerosakan kulit akibat radikal bebas dan menggalakkan tumbesaran sel sihat.
  5. Dilengkapi dengan Ekstrak Anggur Muscadine yang mampu membaiki kerosakan DNA sel yang disebabkan oleh sinar UV.

So, kalau anda tengah mencari sunscreen yang membantu menghalang sinar UV dan dalam masa yang sama membaiki kulit akibat kesan uv, Pelembap dengan SPF50  inilah pilihan terbaik anda.

 

 

 

 

 

 

 

Berapa harga SunScreen/SunBlock Terbaik ni ?

Harga RM206.25 , 1 tiub 50ml

 

Nak Order boleh terus order sini > BELI SunScreen/SunBlock Terbaik

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge