7 Hari tingkatkan Metabolisme Cara Dr Oz

7 Hari tingkatkan Metabolisme Cara Dr Oz

Metabolisme berasal dari perkataan Greek yang bermaksud perubahan atau transformasi. Dari segi fungsi tubuh dan pemakanan, metabolisme adalah jumlah tenaga ataukalori yang dibakar oleh tubuh untuk mengekalkan fungsi-fungsi tubuh yang asas. 

Tubuh anda sebenarnya membakar kalori dengan berterusan pada setiap ketika, bukan sahaja apabila anda bersenam, malah semasa anda tidur, menonton tv mahupun membeli belah. 

metabolisme bagi setiap individu berbeza. Ia bergantung kepada komposisi tubuh individu tersebut iaitu berdasarkan jumlah otot dan jumlah lemak di dalam tubuh. 
Tisu otot membakar atau menggunakan lebih banyak kalori untuk mengekalkan fungsinya berbanding dengan lemak. Maka,mereka yang mempunyai banyak tisu otot akan mempunyai kadar metabolisme yang lebih tinggi berbanding dengan mereka yang mempunyai lebih banyak lemak.

7 Hari Plan Tingkatkan Metabolime Cara Dr Oz

Hari 1 : Check Metabolisme Badan
Sebagai permulaan, anda perlu memikirkan kadar metabolik anda berdasarkan tahap umur, ketinggian, berat badan dan aktiviti anda. Data ini akan membantu menentukan berapa kalori badan anda yang boleh diambil sebelum anda memulakan aktiviti untuk menurunkan berat badan.  Klik di sini untuk Kalkulator Metabolisme.
Hari 2: Kurangkan 100 kalori Sehari
Diet secara agresif dengan mengurangkan nilai kalori yang banyak secara tiba tiba akan menyebabkan badan terkejut ,isyarat lapar dan menurunkan lagi kadar metabolisme badan kita
Hari 3: Makan protein
Jika anda ingin metabolisme yang lebih cepat, fikirkan protein. Ini kerana badan anda membakar dua kali lebih banyak kalori dengan mencerna protein daripada ia mencerna karbohidrat. Tambah lebih protein untuk diet anda dengan dua makanan berasaskan ikan setiap minggu. Penuh dengan protein, ikan, seperti salmon atau halibut, juga mengandungi Omega-3 asid lemak, yang meningkatkan enzim pembakaran lemak dalam badan

Hari 4: Makan setiap 3 jam

Fakta yang MENGEJUTKAN ramai orang mengenai Metabolisme
Jika anda makan lebih kerap, anda akan mempercepatkan proses.Pastikan anda makan dengan kerap, yang bermaksud tiga kali sehari, ditambah dua makanan ringan yang sihat. 
  • 6-8 a.m.: Breakfast
  • 10 a.m.: Snack
  • 12-2 p.m.: Lunch
  • 3-5 p.m.: Snack
  • 5-7 p.m.: Dinner
  • Don’t eat after 8 p.m.

Jangan skip makanan ringan anda. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa orang-orang yang mengambil snek 250 kalori tiga kali setiap hari cenderung makan kurang pada waktu makan  dan mempunyai kadar metabolisme yang lebih tinggi.
Hari 5 : Minum 3 Minuman ais sehari iaitu Kopi, Teh Hijau atau Air
Kopi dan teh hijau mengandungi kafein, bahan yang semula jadi tingkatkan metabolisme. Tambah ais dan anda akan meningkatkan ianya lebih lagi. Minuman ais memaksa badan anda untuk bekerja untuk memanaskan badan, yang membakar lebih banyak tenaga.
Hari 6 :Ambil Zinc
Zinc mengurangkan kelaparan dengan meningkatkan tahap leptin, sejenis hormon utama yang memberitahu badan apabila anda kenyang supaya anda tidak akan kerap makan apabila anda tidak lagi lapar. 
Hari 7: Senaman ringkas
Apabila anda bersenam dalam “Short Bursts”, anda bangun otot anda, menyebabkan otot memerlukan lebih banyak kalori dan kemudian membakar mereka cepat. Sebuah tarian pendek atau berjalan naik bukit secara tiba-tiba adalah contoh senaman  secara tiba-tiba itu yang boleh memberikan metabolisme anda rangsangan.
Contoh senaman Burst yang sesuai untuk beginners

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge