Perlu ke Makan Supplement , Vitamin?

Dalam satu kajian daripada Jurnal American College of Nutrition, penyelidik mendapati bahawa 6 peratus daripada mereka yang diuji mempunyai serius kekurangan vitamin C dan 30 peratus adalah atas sempadan.

Laporan dalam jurnal Pediatrics mendapati obesiti dan pemakanan tidak seimbang wujud bersama-sama. Gemuk, overfed, dan kekurangan zat kanak-kanak dengan gangguan kognitif didapati mempunyai kekurangan vitamin D skurvi dan teruk atau penyakit riket. kekurangan ini  merosakkan badan dan otak anak-anak kita.

Satu kajian USDA menunjukkan bahawa 37 peratus rakyat Amerika tidak mendapat vitamin C yang cukup, 70 peratus tidak cukup vitamin E, hampir 75 peratus tidak mendapatkan cukup zink, dan 40 peratus tidak mendapat cukup zat besi.

100 peratus daripada kita tidak mempunyai cukup nutrien asas untuk mewujudkan kesihatan yang optimum

Nutrien bukan dadah dan mereka tidak bekerja sebagaimana ubat lakukan. Mereka bekerja dengan biologi anda dengan menyokong fungsi enzim biasa dan tindak balas biokimia.

SUMBER

kenapa kita perlu makan vitamin

 

kita perlu makan vitamin sebagai makanan tambahan

1. Badan kita perlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperolehi daripada makanan. Contohnya vitamin C dan E yang diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti penuaan.

2. Buah-buahan dan sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan galian yang kurang berbanding dengan buah dan sayuran dari tanah yang subur. Racun perosak, racun serangga dan bahan pencemar mempengaruhi kualiti buah dan sayuran tersebut.

3. Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Vitamin C contohnya mudah dimusnahkan oleh haba tinggi semasa dimasak.

4. Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol, minuman keras dan antibiotik boleh mengganggu penyerapan zat makanan. Amalan diet yang tinggi kafein, lemak, kolesterol, gula dan garam dapat mengurangkan simpanan zat makanan dalam tubuh.

5. Pengambilan makanan seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut piramid makanan yang sepatutnya.

6. Gaya hidup dan trend masa kini dengan kehidupan yang sibuk, jarang memasak di rumah dan lebih gemar kepada makanan segera yang tinggi kandungan MSG.

7. Bagi yang bekerja, makan tengahari selalunya di luar dan malam memasak seringkas mungkin, maka pengambilan makanan seimbang tidak dititikberatkan.

 

Oleh sebab terdapat lambakan suplemen di pasaran, pastikan anda memilih syarikat yang benar-benar boleh dipercayai dan suplemen tersebutkan diluluskan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia.
shaklee farmasi malaysia

3 Sebab kenapa anda perlu memilih Shaklee:

Shaklee – Always Safe

 • Menjalani lebih 80,000 ujian kualiti setiap tahun.
 • Potensi yang dijamin -> pengesahan dari pihak ketiga
 • Keaslian dijamin -> 350 ujian pencemaran dilalukan terhadap SETIAP bahan botani
 • 100% kepuasan dijamin

 

Shaklee – Always Green

 • Tiada perisa tiruan
 • Tiada pemanis tiruan
 • Tiada pewarna atau lemak trans
 • Tiada suapan tersembunyi
 • Tidak menjalani ujian terhadap haiwan
 • Tidak mengandungi bahan yang dilarang
 • Tidak mengandungi peluntur klorin

 

Shaklee – Always Work

 • USD 250 juta dilaburkan terhadap ujian-ujian, kajian dan pembangunan (R&D)
 • 70 kajian klinikal telah diterbitkan
 • 60 orang saintis Shaklee
 • 50 patents

50th Anniversary Landmark Studies menunjukkan pengguna supplement Shaklee dalam jangka masa panjang memiliki kesihatan yang lebih baik dari mereka yang hanya mengambil multivitamin dan yang tidak mengambil supplement sama sekali.

 

 

16-landmark-study-graph

 

 

 

changing brands can change your life

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge