Turun Sikit, Bila Naik kemain Banyak.. Argh!!

Turun Sikit, Bila Naik kemain Banyak.. Argh!!

Nak diet konon tak makan. berat turun 1kg. Punya la susah kawal makan, tak makan nasi, tak minum air manis. Berat turun 1kg je sebulan. huhu.. esok makan la nasi sikit.. zasss!!! berat naik 2kg .. Arghhhhhhhhh!!!!!!!

Menurut Kelly D. Brownell dari Yale University, keadaan ini merujuk kepada keadaan di mana pergerakan turun naik seperti yo-yo dalam amalan diet penurunan berat badan.

Mereka kelihatan berjaya menurunkan berat badan, namun menghadapi masalah untuk mengekalkannya dalam jangka panjang; lalu penambahan berat berlaku semula. Kitar berulang apabila diet kembali diamalkan untuk menurunkan berat badan.

Terdapat beberapa sebab kenapa terjadinya hal2 sedemikian iaitu:

Sebab dari amalan pemakanan yang tidak betul. Anda ingin diet, lalu anda menolak beberapa jenis makanan contohnya seperti nasi.

Selepas beberapa lama, akibat dari diet yang melampau, anda berasa tertekan dan letih lalu anda kembali mengamalkan tabiat makan yang lama dengan perasaan marah kerana berat anda gagal turun walaupun dengan diet ketat. Dan biasanya emosi berlebihan sering menyebabkan seseorang makan lebih banyak lalu penambahan berat badan berlaku semula.

Sebab tidak tahu bagaimana fisiologi tubuh semasa diet.

Pada kebanyakan diet, kita akan kehilangan lemak dan otot. Apabila kita kehilangan otot, kita hilang keupayaan untuk membakar lemak, lalu metabolisme menjadi rendah.OTOT=METABOLISME

Apabila kita tidak meneruskan lagi diet tersebut, kita tidak boleh membakar kalori seperti yang kita lakukan sebelum ini. Sebaliknya, berat badan akan bertambah berat. Kitaran ini berulang setiap kali kita meneruskan diet.

Inilah sebab sebenar terjadinya kesan yo-yo.Bagaimana diet yang betul dan berkesan?

Diet yang betul haruslah mempunyai ciri-ciri:

 

  1. Mampu mengekalkan jisim otot tanpa lemak
  2. Mampu menyokong metabolisme dan memberi kepuasan
  3. Hilang berat apabila kehilangan lemak, bukan otot
  4. Membantu mengatasi rasa lapar

Program diet berkesan haruslah mempunyai:

1. Berlaku pemecahan lemak

Lemak yang tidak diperlukan mestilah dipecahkan terlebih dahulu. Lemak di pecahkan dengan cara mengambil suplemen pemecah lemak seperti Lecithin Shaklee yang bertindak sebagai ‘pembersih’ salur darah, mempercepatkan pembakaran lemak, membantu mengemulsi dan metabolisme lemak, kolesterol dan trigliserida dalam tubuh.

2. Pengangkutan toksin/lemak yang dipecahkan keluar dari tubuh.

Setelah lemak di pecahkan, ia perlu diangkut keluar dari tubuh. Apabila toksin terlampau banyak dan tidak di keluarkan dari tubuh, ia menyukarkan penyerapan nutrien daripada pengambilan makanan tambahan ataupun diet harian. Shaklee mempunyai agen pengangkut yang berkesan seperti Herb-lax dan Alfalfa complex.

3. Pembinaan otot

Adalah penting untuk mengekalkan otot selepas anda memecahkan lemak. Ini kerana otot berperanan penting untuk meningkatkan metabolisme badan bagi pembakaran lemak. Pernahkan anda lihat orang yng berdiet tapi tubuhnya kelihatan ‘flabby’ atau menggeleber kerana otot turut hilang semasa proses menurunkan berat badan?

Sebenarnya orang itu cuma kehilangan otot namun berat tidak diturunkan. ESP dan Cinch Shakes bukan sahaja membantu anda mengatasi rasa lapar, menurunkan berat malah mampu memelihara otot yang sihat.Tiga supplement yang mampu menjalankan fungsi2 di atas adalah
1. Lecithin– Memecah lemak
2. Alfalfa – Menyahtoksin serta mengangkut lemak yang pecah keluar dari badan
3. ESP/Cinch Shakes – membina otot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge