Vitamin untuk Breastfeeding

Vitamin untuk Breastfeeding

1.Vitalea

Vitalea atau Multivitamin dengan formula zat besi : untuk memastikan keperluan 12 vitamin dan 7 galian dipenuhi. Rata2 pengambilan makanan seharian kita tidak dapat memenuhi keperluan ini atas banyak sebab dan kekangan.Dan uniknya Vitalea  shaklee kerana ianya mengandungi iron formula yang sangat penting bagi tubuh.

2. B Complex

B complex : lengkap dengan 8 kumpulan B termasuk asid folik yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress ,menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

3. Alfalfa 

Alfalfa merupakan raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSU IBU. Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim. Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan

4.Kalsium@ Ostematrix : 

Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh. Bagi ibu-ibu yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susu ibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu.
Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.
Sebab itu pengambilan sumber kalsium tidak boleh dipandang ringan sama sekali. Jika perasan ada sesetengah ibu yang apabila melalui menstrual (period) susunya akan merundum…ini disebabkan kekurangan kalsium yang kritikal di saat badan mengeluarkan darah kotor yang perlu disingkirkan.

5.ESP @ Energizing Soy Protein :

Kompisis vitamin utama dalam susu ibu ialah protein. Protein adalah makanan sel. Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel hanya perlukan protein iaitu khasiat dari makanan yang diambil. Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan.Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protein. Selain itu protein dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.

Ini merupakan usaha kita dalam menyusukan anak. Namun begitu konsep asas penyusuan jangan lupa pula.
Asas penyusuan

1. Kerap menyusukan bayi atau kekerapan pump 3-4 jam sekali
2. minum air masak 3-4 liter sehari
Jangan la assume makan vitamin ni susu terus banyak..bukan begitu ye. Amalkan asas penyusuan. Anda akan rasa perbezaannya. Dari pengalaman Ainul , susu akan bertambah pekat dan badan kita pun segar insyaALLAH..
Wajib ambil semua ke?
tak wajib pun.bergantung pada budget anda.Bukan bermakna tak cukup salah satu susu tak banyak..Hahaha salah konsep tu. Ini hanya cadangan sahaja. Ikut budget anda mahu yang mana…Tepuk dada tanya poket anda ye 🙂
Semoga perjalanan anda dalam penyusuan anak tercinta berjalan lancar…AMIN!!!
Love
Ainul Mustafa
0133612717

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge