Anak Asthma Dulu Kerap Neb Sekarang Tiada Lagi

Maryam ada asthma. Benda paling saya bersyukur Allah bukakan hati resign 6 tahun lepas adalah saya boleh jaga Maryam sendiri.

Dia sensitif pada suhu. Tak boleh terlalu panas, tak boleh terlalu sejuk. Makan tak boleh sebarangan. Kena yang organik je. Kalau dia makan fast food , air kotak banyak so kena bersiap sedialah.

Dulu masa belum konsistent makan omega guard dia kerap kena neb. Pernah 2 kali masuk hospital dalam masa 1 bulan 😭

Dia juga ada mild eczema. Kulit kering, gatal.bila dia garu berdarah

Sejak konsistent omega guard dah jarang ambil neb. Last sekali bulan Oct tahun lepas kalau tak silap.

Kalau kulit dia kering ,sapu herbal blend, makan omega konsistent kulit akan cepat ok.takde parut.

Pernah sekali kami p hotel. Kebetulan hujan hari tu. Petang hujan renyai renyai. Tau la anak anak asal p hotel 100kali tanya bila boleh p mandi kolam. So petang p mandi

Cuaca sejuk ditambah dengan aircond hotel yang sejuk giler. Malam tu Maryam batuk dah lain. Dah nampak nak semput

Jadi apa saya buat adalah makan omega guard megadose ( pm kalau nak tau berapa biji ) , sapu herbal blend 1 badan, pakaikan stokin

Alhamdulillah dia tidur lena. Esok bangun penuh ceria. Takde batuk batuk dah

Bila konsistent makan omega guard ni dah jarang kena neb, asthma. Kalau ada pun terkawal. Takdelah sampai masuk hospital macam dulu

Saya sangat cadangkan pada yang ada anak asthma, eczema untuk ada omega guard kat rumah. Bagi setiap hari untuk kesihatan dia.

Kalau dah teruk tu p la jumpa doktor tapi kalau boleh nak kurangkan dia bergantung pada neb.

Bagaimanakah suplemen Omega-3 mampu mengatasi penyakit asma?

“Omega-3 fatty acids are known to reduce inflammation. Because asthma is a disease caused by airway inflammation that leads to airway hyper-responsiveness and airway narrowing, and because Eskimos, who eat large amounts of fish have a low rate of asthma, researchers theorized that fish oil might benefit asthma sufferers.”

Sumber: LiveStrong

Terdapat kajian yang mendapati pengambilan asid lemak Omega-3 serba sedikit membantu mengatasi penyakit lelah. Asid lemak Omega-3 bersifat antiradang. Kerana itu ia sangat baik diambil oleh mereka yang mengalami masalah berkaitan keradangan, seperti asma (radang pernafasan), Artritis reumatoid, dan sebagainya

Apapun inilah usaha kita. Allah Maha Penyembuh segala penyakit. Usaha usaha sehabis baik.

~~Ariana Maryam~~
Bakal graduate MIT 😁

#anakasthma
#omegaguard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge