Beza Darah Haid Dengan Darah Istihadah

Pada umur 36tahun baru la ada pengalaman kena darah istihadah ni. Bila makin berusia hormon pun dah makin menurun kan. Pengalaman kena darah istihadah ni pun ilmu baru buat saya. Selalu dengar kawan je bercerita. Bila sendiri kena lagi lah banyak kita belajar

Darah istihadah ni biasakan kita dengar orang cakap darah penyakit. Bila kena wajib tetap kena solat. Jadi nak jaganya sangatlah kena berhati hati sebab kalau terkena telekung, pakaian dah tak sah solat.

Beza Darah Haid Dengan Darah Istihadah

ini berdasarkan pengalaman saya la ye. mungkin dari segi perubatan mungkin berbeza.

Darah Istihadah 

1.Bukan dalam tempoh haid atau lebih dr 15 hari temph haid

yang ini korang kena tahu kitaran haid bila. selalu kita memang alert kan bila last kita haid. macam saya temph dari last haid dan hari datang istihadah tu tak sampai 15hari pun. so kira darah istihadah

2. Warna

warna darah istihadah ni warna cerah. merah yang terang cerah dan tak berbau

3. tiada period pain

kalau nak period, kita akan rasa sakit perut, breast tegang, sakit pinggang. tapi ni tak rasa apa apa. tetiba darah keluar.

Saya kena darah istihadah ni 5 hari. Takde ambil apa apa ubat. saya teruskan makan supplement yang memang saya makan setiap hari. hari ke 5 dah stop

 

Darah Haid

1.Dalam tempoh haid kita. atau lebih dari 15hari dari hari last haid kita sebelum tu. senang guna apps je untuk track bila haid kita. membantu juga untuk kita tahu waktu subur kita

2. warna haid lebih gelap, hitam dan berbau.

3. ada period pain

 

Bila dapat darah istihadah tu jangan la takut ye. cuba kalau keap, terlalu banyak better jumpalah doctor untuk check up details. memang confuse bab beza darah 2 ni. kalau salah dah efek pada ibadah kita.

 

Semoga dapat membantu semua yang membaca

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge