Jadual Ibu Bekerja Di Bulan Ramadhan

Jadual Ibu Bekerja Di Bulan Ramadhan

Bulan Puasa ni para ibu, isteri la paling sibuk sekali. Berganda sibuk dari hari biasa. Walaupun penat tetapi ganjaran Pahala menanti untuk mereka yang ikhlas lakukan kerana ALLAH, suami dan anak anak.

4 hari berpuasa mesti masih kelam kabut lagikan. Mana nak bangun sahur, masak, bersiap ke tempat kerja, balik kerja kelam kabut memasak untuk berbuka. wow!! supermom la kita semua

Secara mudahnya, jadual ibu bekerja di bulan puasa (cadangan secara am saja):

4.30 am – Bangun tidur, buat apa yang patut, panaskan nasi, lauk dan sebagainya.

5.00 am – Kejutkan suami untuk bangun sahur (biasanya mengambil masa dari 15 ke 30 minit,)

5.15 am – Mula menikmati juadah sahur

– Mengambil supplement (bagi mereka yang biasa mengambilnya semasa bersarapan)

– Minum ESP + mealshake (atau campurkan ESP dengan apa saja minuman kesukaan)

6.00 am – Solat Subuh, buat apa yang patut, bersiap untuk ke pejabat…

(WAKTU DI PEJABAT)

6.00 pm – Ke pasar Ramadhan atau masak hidangan berbuka puasa.

7.00 pm – Siapkan hidangan untuk berbuka puasa

7.30 pm – Menikmati juadah berbuka

– Kalau nak solat Maghrib dulu, ambil yang ringan2 seperti buah kurma, air masak, kuih2 manis dan Performance Drink untuk tenaga segera.

– makan hidangan berat tapi jangan berlebih2 kang tak boleh bangun pulak.

– ambil vitamin (bagi yang biasa mengambilnya selepas dinner)

Solat terawikh – Bawa sebotol air masak untuk diminum semasa break antara rakaat. Pastikan tidak kekeringan air kerana waktu siang dah tak minum.

Sebelum tidur – Minum segelas ESP. Seeloknya sediakan sebotol air masak di dalam bilik untuk memudahkan kita minum sekiranya terjaga di waktu malam.

Jangan risau untuk berpuasa sekiranya anda mengandung ataupun menyusukan anak, selagi tidak terjadi perkara yang merisaukan kandungan atau diri sendiri atau anak yang disusui, cubalah berazam untuk berpuasa. Sekiranya takut susu kering, cubalah ambil Performance Drink kerana antaranya ia membuatkan kita kurang ke tandas, sekaligus mengurangkan kehilangan air dalam tubuh. Kurma juga adalah makanan yang baik untuk ibu hamil dan menyusu kerana ia mengandungi glukosa dan kalori yang diperlukan oleh ibu-ibu. ESP selain memberi tenaga, amat bagus untuk membanyakkan susu dan memekatkan susu.

Cinch Shake juga sesuai untuk mereka yang selalu kelaparan, kerana cinch adalah bersifat tidak mudah hadam dan boleh mengekalkan keadaan kenyang dalam masa yang agak lama. dan paling BEST boleh cepat kurus

Dengan syarat apabila ambil kesemua itu, bergantunglah kepada Allah, ini usaha kita sahaja

Selain ibu mengandung dan menyusu, para suami, warga tua (ibu bapa kita) dan sesiapa saja sesuai untuk mengambil pemakanan di atas. Boleh belikan setin Performance Drink untuk ibu dan ayah sebagai hadiah Ramadhan buat mereka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge