Pantang Bersalin. Bagus Berpantang atau Tidak Berpantang

Pantang Bersalin. Bagus Berpantang atau Tidak Berpantang. Wah isu kecoh 1 malaya giteww . Adoi berpantang ke tak berpantang pun nak gaduh. Besar sangat ke isu ni sampai bergaduh. Bergaduh je takpa tapi sampai membodohkan orang lain yang tak sependapat. ehmmm

Pantang bersalin atau pun tidak sebenarnya ikut la tradisi, badan masing masing. Ada orang tak berpantang makan, berstokin pun okey je. Takde bentan. Ada yang kena pantang itu ini, jaga semuanya sebab suka, nak badan betul betul recover cepat .  Setiap cara tak salah. Yang salah kita kondem orang yang tak sependapat dengan kita.

Ainul pantang ke tak pantang?

3 kali bersalin, Ainul amalkan berpantang. walaupun tak strict sangat tapi tetap jaga bab pemakanan, pakai stokin, bertungku, pakai bengkung.

 

1.Bengkung

Ainul bersalinkan Arreessa secara pembedahan dan Ainul tetap pakai bengkung. Bengkung lilit panjang tu tau. Tak sakit ke? Serius tak sakit. sedap badan. dan bagus untuk support perut yang masih menggelebeh tu. Lagi lagi nak batuk, selsema. Pernah try pakai bengkung moden tapi tak syiok la. Takde ummmmhhhh. hehe

2. Bertungku

Best lah bertungku ni. walaupun batu tu berat tapi bila dapat bertungku rasa sedap sangat badan. Lagi lagi masa bersalinkan Dahlia. kena rengat 5 hari. takkan nak telan pil killer je. Adoi. So Ainul minum vivix dan bertungku. sangat membantu legakan sikit rengat tu.

3. Mengurut

Ruginya nikmat ni kalau tak mengurut. Rasa diri ini dimanja manja kan. Mengurut bantu betulkan urat urat tegang masa nak menahan contraction. Dalam pantang tidur pun tak cukup, kerap menyusu, urat pun cepat kembang. Urut bantu betulkan urat balik .

4. Makan

Berpantangkan Maryam dan Dahlia, Ainul pantang sendiri. Tapi tetap amalkan apa yang patut. Malah makan pun tetap pantang. Takde la dalam pantang makan KFC pulak. Tapi takde la pantang giler sampai minum air segelas, ikan kering je.

Mak Ainul selalu pesan, apa apa rasa dulu sikit. Kalau lepas makan badan rasa seram sejuk, sakit sakit urat jangan la makan. Mungkin tak sesuai untuk kita.

Bab makan ni, Ainul agak jaga selepas kena bentan masa pantangkan Arreessa. padahal dah 40 hari dah. rasa la ubi sikit dalam sup sayur. Ambikkk kau menggigil sejuk, demam.

Ainul pantang lama teh, laksa, ubi. Pulut so far makan je. cuma jangan la 2-3 pinggan. Makan sikit sikit. Agak lupa diri termakan banyak, Ainul telan peppermint ginger plus(KLIK NI KALAU NAK BELI TERUS ) membantu nyahkan angin cepat cepat.

Pantang Bersalin tak Bagus ke?

Pantang bersalin bagi Ainul sesuatu yang sangat bagus. Mak selalu cakap zaman dulu mana ada ubat, supplement. Hospital pun jauh. Jadi orang tua tua sangat tegas bab pantang. Supaya tak tumpah darah, sakit apa apa la.

pantang bersalin

CANTIK KAN AKAK TUDUNG MERAH NI

Akak ni dah 41 tahun anak 5 tau. Anak sulung dah 19 tahun. Akak ni customer Shaklee Ainul. Borak borak dengan dia. Dia cite tips dia nampak muda adalah JAGA PANTANG & JANGAN MINUM AIS dan dia AMALKAN VITAMIN C SHAKLEE  ( KLIK NI KALAU NAK BELI TERUS)

Moral of the story

Kalau nak cantik gojes macam akak ni , macam che ta maka jaga lah pantang dan makan SUPPLEMENT 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge