Rambut Gugur Teruk. Takkan Nak tunggu Sampai Botak kot

Siapa selepas bersalin ada masalah rambut gugur teruk?

Ainul selepas bersalin anak no 1-2 takde. Anak no 3 ni dah umur 2tahun baru la ada masalah rambut gugur.

Walaupun takdelah tahap kritikal macam orang lain yang Ainul baca kat group FB tapi bila sikat je rambut melekat kat sikat dah risau. Huhu

Usia pun dah 35tahun. Hormon ofcos dah kelaut. Anak pulak menyusu lahi tak habis habis.

Apapun Rambut Gugur Teruk. Takkan Nak tunggu Sampai Botak kot !!!!

Tips Ainul kurangkan masalah rambut gugur. Dan kita kena faham dulu kenapa rambut gugur. Sesaja ke?

Rambut adalah daripada protein yang dipanggil keratin. Ia dihasilkan di dalam folikel rambut di lapisan luar kulit. Semasa folikel menghasilkan sel rambut yang baru, sel-sel yang lama ditolak menerusi permukaan kulit pada kadar 6 inci setahun. Oleh itu, rambut yang kita lihat sekarang ialah lembaran sel keratin yang sudah mati.

Definisi rambut sendiri adalah PROTEIN. Jadi benda wajib kita ambil bila rambut gugur adalah banyakkan pengambilan PROTEIN

Yeahhhh makan ayam ikan daging banyak banyak !!

Ye betul tapi cukup ke? Rasanya kita tak makan ayal 1kg sehari. 1kg ayam pun berapa % adalah protein dan ofcos % paling tinggi adalah LEMAK

So nak cakap kita makan protein cukup lagi? Penipu la kalau cakap cukup keperluan harian

Sayur 1kg sehari ada? Ofcos tak kan.entah entah sayur pun tak makan. Habis dah nutrien yang rambut perlukan lagi

That why selain pakai shampoo anti hair fall , Ainul ambil supplement untuk top up mana nutrisi yang tak cukup.

Kalau nak tahu ada 3 JENIS VITAMIN PALING BASIC untuk ELAK MASALAH RAMBUT GUGUR ni.

1. Zinc

Rambut gugur simptom atau tanda biasa yang kita ni sebenarnya kurang zinc dalam badan. Zinc ni dia tolong kelenjar minyak dekat sekitar folikel rambut kita tu untuk “bekerja” lebih baik. Oh ya, Zinc juga boleh bagi kita rambut yang bersinar.

2. Protein

Hampir keseluruhan rambut dihasilkan dari protein. Cukup protein akan bagi kita kelebihan rambut kuat, dan sihat! Kurang protein akan menyebabkan pertumbuhan rambut rendah dan keguguran senang berlaku.

3. Vitamin B

Biotin ialah sejenis Vitamin B yang paling terkenal dan popular untuk kesihata rambut. Ada kajian pasal kaitan Biotin dengan rambut gugur. Dan jenis Vitamin B yang lain pulak bantu untuk penghasilan sel darah merah, yang carry oksigen dengan nutrien pada rambut kita. Semua proses ni sangat penting untuk pertumbuhan rambut yang kita nak.

So kalau ada masalah rambut gugur ni jangan biar lelama. Karang dah botak, susah sikit pula nak membetulkannya.

Berapa lama kena ambil baru nampak kesan?

Sel sel badan kita pun ambil masa at least 28hari nak repair, renew balik
Ada baca 1 kajian yang rambut akan tumbuh 1 cm dalam masa 28hari

Jadi dalam masa 28hari kalau tak cukup nutrisi macammana nak tumbuh 1cm tu

Korang makan je supplement ni forever setiap hari. Ini bukan ubat dan supplement adalah pelaburan untuk sihat.

Hormon kita makin lama makin berubah, drop. Badan makan tua, nutrisi makin menghilang.

Jadi alang alang ambil untuk rambut, konsistent ambil untuk kesihatan dalaman lain juga

Alhamdulillah konsistent ambil 3 vitamin ni dah makin berkurang rambut gugur di lantai.kalau tak eee geli sana sini rambut jatuh. Rumah pun asyik kena sapu je kan

So apa lagi jom buat pelaburan untuk kesihatan. Dah sihat baru syiok buat pelaburan duit, hartanah,saham dan lain lain 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge