Vitamins dan minerals ketika hamil

Vitamins dan minerals ketika hamil

Vitamin and mineral memberi badan kita zat –zat , nutrisi untuk kekal sihat dan membaiki sel-sel yang rosak. Ibu hamil boleh mendapatkan zat-zat ini dari makanan seperti :-
·  Buah-Buahan
·  Sayur-sayuran
·  Roti gandum atau pasta
· Produk susu
·  kekacang
· Daging merah  tanpa lemak
· Ikan yang mengandungi rendah mercury

Makanan Tambahan

Sekarang agak sukar untuk mendapat 100% vitamin dan mineral dalam makanan. Oleh yang demikian ibu hamil boleh mengambil makanan tambahan dalam membekalkan zat-zat ini.

Antara supplement yang diperlukan oleh ibu hamil seperti :-


1.Folic Acid

Folic Acid merupakan nutrient yang penting ketika hamil.
Asid folik membantu mencegah kecacatan kelahiran otak dan saraf tunjang. Ia juga boleh melindungi wanita hamil terhadap kanser dan strok.
Wanita hamil perlu mendapatkan 600 mikrogram asid folik setiap hari daripada makanan dan makanan tambahan. Kebanyakan vitamin pranatal mengandungi 600-1,000 mikrogram asid folik.

2.Zat Besi

 Iron atau zat besi  membantu otot di kedua-dua ibu dan bayi berkembang.
Ia membantu mencegah anemia, satu keadaan di mana sel-sel darah merah wanita adalah terlalu kecil dan terlalu sedikit. Sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh tubuh anda dan bayi anda.
Iron  juga boleh mengurangkan risiko kelahiran pramatang dan berat kelahiran yang rendah.

3.Kalsium

Kalsium, juga didapati dalam vitamin pranatal, membantu mengekalkan tulang dan gigi yang kuat untuk ibu dan bayi.Kalsium membantu sistem saraf, otot dan peredaran darah kekal sihat.
Apabila seorang wanita hamil tidak mendapat kalsium yang cukup dari makanan yang dia makan, badan mengambil kalsium daripada tulang beliau memberikannya kepada bayi yang semakin meningkat beliau.
Setelah kurang kalsium dalam tulang boleh menyebabkan keadaan kesihatan yang serius di kemudian hari, seperti osteoporosis. Pada osteoporosis, tulang nipis, dan orang itu adalah pada peningkatan risiko rehat tulang.

4.Omega

Asid docosahexaenoic atau DHA, adalah asid lemak omega-3. Ia membantu untuk menyokong pembangunan dan fungsi otak dan mata bayi.Wanita perlu mendapatkan sekurang-kurangnya 200 miligram DHA setiap hari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge