Angelina Jolie Buang Payudara kena Kanser

Angelina Jolie Buang Payudara kena Kanser

Angelina Jolie bukan nama asing di Hollywood. Rasanya semua rakyat Malaysia kenal beliau. Semalam husband bagitahu yang Angelina Jolie terpaksa buang payudara sebab breast cancer. Macam tak percaya. Bila google memang betul la. 

Menurut VITALS by NBCNEWS, Angelina membawa gen, BRCA1, yang meningkatkan risiko kanser payudara dan kanser ovari. Wanita dengan gen BRCA1 mempunyai purata risiko seumur hidup 65 peratus untuk kanser payudara, bersama-sama dengan peningkatan risiko kanser pada usia yang awal. 
Wanita lain yang terkenal dengan BRCA1 atau BRCA2 gen telah menjalani mastectomies dua pencegahan, termasuk bintang realiti Sharon Osbourne, isteri penyanyi rock Ozzy.

Apa itu Cancer ?

Kanser adalah istilah yang digunakan untuk penyakit di mana sel-sel abnormal membelah tanpa kawalan dan mampu menyerang rangkaian lain. Sel-sel kanser boleh merebak ke bahagian lain dari tubuh melalui darah dan sistem limfe.

Kanser bukan hanya satu penyakit tapi banyak penyakit. Ada lebih dari 100 pelbagai jenis kanser. Sebahagian besar kanser diberi nama untuk organ atau jenis sel di mana mereka mula – sebagai contoh, kanser yang bermula di usus besar disebut kanser usus besar; kanser yang bermula di sel-sel basal kulit disebut karsinoma sel basal.

Jenis kanser boleh dikumpulkan ke dalam kategori yang lebih luas. Kategori utama kanser termasuk:

Carcinoma – kanser yang bermula di kulit atau pada rangkaian yang merangkumi garis atau organ-organ dalaman.
Sarcoma – kanser yang bermula di tulang, tulang rawan, lemak, otot, saluran darah, atau lain-lain atau menyokong rangkaian penghubung.
Leukemia – kanser yang bermula di rangkaian pembentuk darah seperti sumsum tulang dan menyebabkan sejumlah besar sel darah abnormal dihasilkan dan masukkan darah.
Lymphoma and myeloma – kanser yang bermula di sel-sel sistem kekebalan tubuh.
Central nervous system cancers – kanser yang bermula di rangkaian otak dan sumsum tulang belakang.

MAHAL??? Lagi MAHAL kos perubatan.. Kenapa MAHAL???  Cuba bezakan antara kereta kancil dengan kereta BMW. kenapa BMW MAHAL?? padahal kedua-duanya boleh je bergerak dan bawa kita ke sana sini.. Kenapa anda memilih BMW ??
Berita baik untuk anda..Promosi VIVIX bulan MAY ini
Ainul sendiri spend sedikit duit setiap bulan untuk beli VIVIX ni. Sebelum umur 30 tahun ni better jaga betul-betul. Selepas 30tahun lagi kena jaga betul-betul. Siapa yang nak sayang badan kita kecuali diri kita sendiri.

Mahu VIVIX ?? Tawaran HEBAT !!!

Ainul Mustafa
013-3612717


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge