Tanda Tanda Menopause

Tanda Tanda Menopause

Pejam celik dari blog ni wujud masa saya di usia 25tahun dan tahun ni saya dah 40tahun dah. dari zaman belum kahwin sekarang anak 3 dan anak anak pun dah makin membesar. Berjasa sungguh blog ni. Bila dah masuk 40an ni macam macam perubahan terjadi. dan paling semua wanita takuti adalah menghadapi menopause. Jom la kita study apa tanda tanda menopause.

Umur menopause wanita selalunya adalah di antara 45 hingga 55 tahun. Walau bagaimanapun, ada wanita yang alami menopaus seawal usia 30 hingga 40 tahun.

Namun, menurut The Global Library of Women’s Medicine, usia purata ialah 51 tahun.

Secara normal, wanita tidak akan alami menopaus secara tiba-tiba. Simptom juga akan datang secara perlahan-lahan.

Apa itu Menopaus

Tanda Tanda Menopause

Menopaus menandakan berakhirnya tempoh bulanan dan berakhirnya hayat pembiakan wanita. Ia adalah tanda bahawa folikel dalam ovarinya telah menghentikan pengeluaran estrogen dan progesteron, dua hormon utama untuk wanita.

Seorang wanita putus haid apabila dia tidak datang haid selama 12 bulan penuh.

Terminologi lain untuk menopaus adalah seperti berikut (mengikut klasifikasi STRAW).

Peralihan menopaus:

Masa sebelum menopaus apabila badan mula menyediakan dirinya untuk peralihannya. Pada masa ini, seorang wanita mungkin mengalami gejala vasomotor menopaus bersama-sama dengan perubahan dalam kitaran haid.

Umur sebenar peralihan bermula mungkin berbeza dari wanita ke wanita. Sesetengah wanita mula mengalami perubahan pada pertengahan tiga puluhan manakala ramai yang lain sebenarnya bermula pada usia empat puluhan.

Fasa ini juga boleh dipanggil klimakterik

a) Awal (Peringkat -2): Kitaran haid mungkin berbeza selama + 7 hari
b) Lewat (Peringkat -1): Berlangsung selama 1-3 tahun dengan selang kitaran > 60 hari.
Perimenopause:

Ini adalah tempoh masa serta-merta sekitar menopaus dan tahun pertama selepas menopaus. Ciri-ciri endokrinologi (hormonal), biologi dan klinikal menopaus lebih jelas

Selepas menopaus:

Tempoh masa dari haid terakhir hingga akhir hayatnya. Selepas menopaus dibahagikan kepada:

a) Postmenopause Awal: 5 -6 tahun pertama sejak haid terakhir.

b) Lewat Postmenopause: selepas 5 tahun menopaus sehingga akhir hayatnya.

 

menopaus berlaku kepada semua wanita dan setiap orang mungkin mengalaminya secara berbeza.

Ia juga boleh berlangsung selama beberapa tahun dan terdapat 3 peringkat:

  • Perimenopause adalah masa peralihan yang bermula sebelum menopaus dan merangkumi 12 bulan yang mengikuti haid terakhir seseorang
  • Menopaus bermula sama ada 12 bulan selepas haid terakhir atau apabila haid berhenti atas alasan klinikal, seperti penyingkiran ovari
  • Postmenopause merujuk pada tahun-tahun setelah menopaus

Tanda Tanda Menopause

Tanda Tanda Menopause

Sebenarnya, gejala menopause sudah mulai terlihat ketika wanita sedang berada pada masa perimenopause. Ini adalah fasa peralihan selama beberapa tahun sebelum memasuki masa menopause. Ketika sedang berada pada fasa ini, ovaritelah mulai mengalami penurunan produksi hormon estrogen.

Biasanya, fasa perimenopause terjadi selama kurang lebih 4 tahun, tetapi ianya boleh jadi lebih lama atau lebih singkat. Antara Tanbda tanda Menopause adalah :-

  1. Haid tidak teratur

Menjelang  menopause, seorang wanita akan mengalamai perubahan haid. Gejalanya yang biasalah adalah haid berubah atau menjadi tidak teratur.

Haid yang sebelum ini datang secara teratur juga boleh berlaku lambat laun dengan tempoh yang lebih singkat. Isipadu darah yang keluar juga boleh kurang, lebih, malah hanya dalam bentuk bintik-bintik.

  1. Gangguan pada saluran kencing

Selain itu, wanita juga mudah mengalami masalah saluran kencing, contohnya sukar menahan air kencing , kencing lebih kerap, atau rasa tidak senang atau sakit ketika membuang air kecil.

Gangguan ini berlaku kerana tisu dalam saluran kencing dan faraj menjadi lebih nipis dan tidak lagi anjal. Kemudian, tahap estrogen mula merosot memasuki menopaus, yang akan menjadikan wanita lebih berisiko untuk mengalami jangkitan, termasuk jangkitan saluran kencing.

  1. Hot flashes

Hot flashes yang dirasai pada leher dan muka dan merebak ke badan, juga merupakan gejala menopaus yang paling biasa. Sesetengah wanita mengalami gejala ini lebih awal, apabila kitaran haid masih berlaku.

Kejadian hot flash selalunya secara tiba-tiba dan tiada siapa yang tahu apa yang menyebabkannya. Bukan sahaja rasa panas, anda juga akan rasa simptom lain seperti kemerahan, badan berpeluh, dan dada terasa berdebar-debar.

  1. Insomnia

Wanita yang memasuki menopause juga sering mengalami insomnia atau sukar tidur. Ini berkaitan dengan rasa pedih atau hot flashes, terutamanya pada waktu malam, yang merupakan satu lagi gejala menopaus.

Keadaan ini berlaku disebabkan oleh penurunan tahap hormon progesteron dan estrogen yang terus berlaku semasa peringkat awal menopaus. Sukar tidur juga menyebabkan tidur tidak berkualiti. Jangan terkejut jika badan anda masih berasa letih.

  1. Vagina menjadi kering

Penurunan tahap hormon progesteron dan estrogen juga boleh menyebabkan penurunan dalam pengeluaran pelincir faraj. Akibatnya, faraj akan menjadi kering, gatal, tidak selesa, malah sakit. Keadaan ini akan menyebabkan kesakitan ketika melakukan hubungan seks.

Selain itu, wanita yang memasuki menopause juga mengalami penurunan keinginan seksual dan perubahan mood. Beberapa gejala menopaus lain termasuk penambahan berat badan, sakit otot dan sendi, peningkatan kolesterol, kulit kelihatan kering, dan perubahan dalam bentuk payudara.

Tanda Tanda Menopause : Apa Patut kita Buat Untuk Hadapi Menopause?

Tanda Tanda Menopause

Berikut adalah beberapa tip untuk mengekalkan gaya hidup sihat:

1. Makan kacang soya – Bijirin ini mengandungi phytoestrogens. Sumber terbaik kacang soya adalah tauhu, susu tepung berasaskan soya, kacang soya dan tempe. Supplement ESP ni wajib ambil 

2. Bersenam – Menjalani kehidupan aktif boleh mengurangkan risiko melalui proses menopaus awal. Sekurang-kurangnya aerobik selama 30 minit, dengan rutin tiga kali seminggu adalah amalan yang baik.

3. Suplemen multivitamin – Ia bagi memastikan badan anda menerima khasiat secukupnya seperti Vitamin D, E, zat besi dan megnesium.

4. Jamah makanan yang kaya dengan kalsium seperti keju, badam, sayur-sayuran hijau, susu, bijirin seperti bran kismis dan emping jagung.

5. Tidur secukupnya.

6. Latihan pengurusan stres

7. Kurang atau elak mengambil minuman beralkohol.

Wanita yang akil baligh pada umur 11 tahun atau lebih awal berisiko mengalami putus haid awal

Kajian membuktikan bahawa wanita yang akil baligh seawal umur 11 tahun mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat putus haid awal. Malah, risiko ini lebih tinggi dalam kalangan wanita yang tidak mempunyai anak kandungan.

Putus haid awal tidak patut diambil mudah kerana ia boleh meningkatkan risiko penyakit lain termasuk penyakit kronik. Wanita yang telah putus haid boleh mengambil HRT untuk mengurangkan gejala putus haid, di samping menjalankan gaya hidup lebih sihat termasuk makan makanan berkhasiat, bersenam, dan tidak merokok.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge